Het (échte) Hunebedhuis

achtergrondinformatie,
relevante artikelen en correspondentie online

Veronica Veen


tentoonstellingen


hoe het Nederlandse publiek maarliefst 3 1/2 jaar lang op de hoogte werd gebracht en genoot van de woonhuisplannen en de graanspieker, natuurlijk in hun historische context
In Drenthe staat een huis!
Wonen en leven in de Hunebedtijd.


De tentoonstelling waarin het onderzoek naar de prehistorische huisjesbouw en de bouw van de spieker werd gepresenteerd, was op twee plaatsen te zien. In Borger van 13 december 2002 tot 13 april 2003, met verlenging tot 18 mei 2005.

Naast de drie kerndelen 'graan', 'huis' (en reconstructies) en 'graanhuisje', waren er twee fotoverhalen te zien: over het voorbereidings cq onderzoeksproces en de enerverende bouw van het proefproject, de graanspieker.
Uitgebreide achtergrondinformatie bij de tentoonstelling:


het oorspronkelijke affiche

uitnodiging

persbericht

de rode flyer

voorkant educatief pakketEen nieuw bestaan met het graan.
Leven, wonen en wereldbeeld in de hunebedtijd.


In Amersfoort met de bezielende medewerking van ontwerper Ep de Ruiter en Gerard IJzereef, directeur van het museum en neens initiatiefnemer van het Archeon, werd de tentoonstelling niet in een 'witte kubus' zoals in Borger gepresenteerd, maar ondergebracht in een decorbouw-trechterbekerhuisje op de oude zolder van het Museum Flehite.

In deze versie van de tentoonstelling was het verhaal meer ingebed in een totaalbeeld van de cultuur van de Nieuwe Steentijd. Ook hier vonden meerder malen educatieve activiteiten plaats. Bovendien verscheen er een boekje bij.

Deze tentoonstelling liep maarliefst van 13 september tot eind 2004 en werd toen verlengd tot 28 maart 2005.
Achtergrondinformatie bij de tentoonstelling:


persbericht

voorwoord van Gerard IJzereef
(directeur Museum Flehite)


de gele flyer